14. zasedání zastupitelstva obce 24. září 2024

14. zasedání zastupitelstva obce 24. září 2024

V úterý 24. září 2024 proběhlo 14. veřejné zasedání zastupitelstva obce. Co důležitého se probíralo?0

Kromě drobných prodejů a zveřejnění prodejů obecních pozemků bylo opět nejvíce času věnováno areálu dřevoskladu.

Co víme? Že v době, kdy jej kupovala Provozní Nový Malín, neměla finanční zdroje na jeho koupi (kupní cena cca 42 milionů), a nemá je ani teď. Když se někdo rozhodne, ať už fyzická osoba, nebo kapitálová společnost, pořídit majetek, musí mít na jeho pořízení zajištěné zdroje. To Provozní NM neměla. Musela si v podstatě na 3/4 kupní ceny sjednat úvěry, ručit neměla čím, tak ručí svým majetkem obec jako její jediný společník. Částkou 5 milionů pomohla z rozpočtu obec. Na včerejším OZ bylo schváleno ručitelské prohlášení obce za úvěr 9 milionů na úhradu zbytku kupní ceny areálu dřevoskladu. Pokud by se toto ručení neschválilo, PNM by nedostala úvěr, dostala by se do finanční tísně a nemohla dostát svým závazkům. Náš odhad je, že celkově tato záležitost bude stát obecní kasu 60 milionů Kč (přesnou částku jsme se od paní hlavní účetní PNM nedozvěděli, protože ji neví)

Od začátku celé záležitosti s dřevoskladem poukazujeme na nejasný investiční záměr, na vysokou kupní cenu, na předlužení obecní společnosti a na to, že o takto velkých investičních záměrech se musí vést širší diskuse. A v neposlední řadě, že bývalý areál dřevoskladu měla rovnou pořídit do svého majetku obec, nikoli její provozní společnost. Chceme se zapojit do diskuse o budoucím využití tohoto areálu a věříme, že starosta obce přizve občany, aby mohli vyjádřit své názory. Už jsme ztratili 2 roky. Teď už víme, že jednání, která vedl starosta sám, jako jednatel PNM, s údajnými strategickými investičními partnery, nedopadla.

V současné době nemůžeme říct, že to byla výhodná koupě. Máme tedy areál, dobře, co už. Avšak ty úroky z obou úvěrů, které si musela Provozní Nový Malín vzít, a které naším odhadem dosáhnou částky okolo 20 milionů (a to nepočítáme další náklady spojené s převodem apod.), dostane banka. Tato částka se mohla využít na to základní, co je povinností obce – a to všestranný rozvoj svého území a uspokojování potřeb občanů. Tyto prostředky budou zatím neúčelně umrtveny v areálu dřevoskladu.

A co tam bylo dál:

Starosta přednesl podrobnou zprávu o činnosti rady obce.

Velitel výjezdové jednotky SDH poděkoval za nové hasičské auto a informoval o pomoci hasičů postižené obci Česká Ves.

Řešila se také finanční pomoc naší obce pro obce na Jesenicku, postižené povodní.

A také při vyhrocené diskuzi jsme se společně s občany dozvěděli, že se jedná o záměru převodu nádražní budovy a přilehlých pozemků a komunikací do majetku obce.

Na závěr chválila ředitelka školy nové gastrovybavení ve školní jídelně a děkovala za modernizaci, kuchařky se učí nové postupy a brzy se jistě dočkáme i inovace jídelníčku.

Díky za dotazy a připomínky vás, občanů, přesně o tom to je – diskutujme o veřejných záležitostech, pak má demokracie smysl.

Sdílejte tento příspěvěk

Naše sociální sítě

František Solař © 2023