Další téma ze 14. zasedání zastupitelstva obce

Další téma ze 14. zasedání zastupitelstva obce

Zpět k tématům ze 14. zasedání obecního zastupitelstva 24. září 2024

Videozáznam z jednání je dostupný na YouTube

https://www.youtube.com/@malinskyzaznamnik

DŘEVOSKLAD

Téma dřevosklad se probírá téměř na každém jednání zastupitelstva. Kupní cena areálu byla v roce 2022 stanovena na 41,5 milionů Kč a „zakoupila“ jej společnost Provozní Nový Malín. Nákup byl financován úvěrem ve výši 29 milionů Kč od banky, se zástavou obecního majetku.

Co bylo s tímto areálem zamýšleno? Zatím nejasné, ale v minulých měsících vedl starosta obce (a současně jednatel Provozní NM) jednání s firmou Nano Energies. Ani tato společnost zatím neví, zda bude její představený projekt na bateriové úložiště realizovatelný.

Zastupitelka Lenka Tylová uvedla, že koupě areálu měla zabránit tisícům kamionů projíždět Novým Malínem. Ale jak realistický byl tento scénář? Strategická analýza velkých logistických firem ukazuje, že obec Nový Malín je zcela mimo jejich zájem.

Na dotaz, kolik činí celková kupní cena (41,5 milionů) za areál, včetně úroků z úvěru ve výši 29 milionů na nákup areálu, jsme se od paní Tylové nedozvěděli, protože, dle jejích slov: „na co, když tahle diskuze je úplně mimo“. Ale co jsme se dozvěděli, tak kdyby se paní Tylová měla rozhodnout, šla by do „toho“ (myšleno koupě areálu dřevoskladu) znovu, a že to bylo dobře.

My si myslíme, že ukáže čas, jestli to bylo dobré nebo špatné rozhodnutí.

Nás samozřejmě budou zajímat fakta – tedy informace o :

  • financování dřevoskladu – jaké jsou celkové náklady na pořízení investice?
  • strategické plány – jaké možnosti existují pro využití areálu?

Jak tedy můžeme ovlivnit další kroky? Máte vy, občané, názor na využití tohoto areálu?

Sdílejte tento příspěvěk

Naše sociální sítě

František Solař © 2023