Ve čtvrtek 27. dubna jsme se v rámci projektu Od vidlí po vidličku zúčastnili velice zajímavé přednášky „Prospěšnost skutečného jídla“, kterou pořádala MAS Šumperský venkov a konala se ve školní jídelně Základní škola Zábřeh, Boženy Němcové. Přednáška byla určena pro příznivce lokálních a BIO potravin a pro vedoucí školních jídelen. Součástí programu byla i ochutnávka místních potravin.
O skutečně zdravých potravinách, tedy potravinách, které neprošly průmyslovým zpracováním, přednášela PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na odbornou osvětu v oblasti zdravotní prevence a výživy. Věnovala se zejména výživě dětí a dospělých a hovořila o následcích nadměrné konzumace průmyslově zpracovaných potravin, které mohou vést k chronickým onemocněním. Paní doktorka také zmínila projekt Zdravá školní jídelna, na kterém pracuje společně s předními odborníky na výživu i vedoucími školních jídelen. V současné době připravují navazující projekt Máme to na talíři, který má v krátké budoucnosti nahradit „spotřební koš“, podle kterého vaří většina školních jídelen.
Bio potraviny představil Ing. Martin Hutař, zakladatel a spolumajitel společnosti PRO-BIO s.r.o. ze Starého Města pod Sněžníkem, která se již více než 30 let zabývá zdravou výživou, zpracováním bio produktů a přípravou jídel z bio potravin.
Bylo to velmi zajímavé, poučné, inspirativní a děkujeme i za ochutnávku regionálních potravin, kterou připravili zaměstnanci školní jídelny pod vedením paní Petry Macháčkové, ředitelky školní jídelny, ve spolupráci se společnostmi PRO-BIO s.r.o. Staré Město pod Sněžníkem, Vašíček – Pekařství a cukrářství, s.r.o. Zábřeh, SW ranch Svébohov, Sady Veleboř, Jihočeská svačinka, Fresh catering Zábřeh.